Zdrowy, smaczny, aksamitny humus przepisu Henryka. Aby go przyrządzić będzie Ci potrzebna: cieciorka, pasta tahini, czosnek i oliwa z oliwek.
Składniki:
- 1 szkl cieciorki
- 3/4 szkl tahiny
- 1/4 szkl oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól
Sposób wykonania:
-
Cieciorkę odsączyć z zalewy.Wrzucić ją do blendera.Następnie czosnek obrać ze skórki i wrzucić do cieciorki.Dodać jeszcze pastę tahiny oraz kumin.Polać całość oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.Dodać jeszcze sól do smaku i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.Wówczas przełożyć ją do miseczki.Można skropić jeszcze oliwą z oliwek i oprószyć wędzoną papryką.
Liczba porcji: 4