Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hummus Henryka

Zdrowy, smaczny, aksamitny humus przepisu Henryka. Aby go przyrządzić będzie Ci potrzebna: cieciorka, pasta tahini, czosnek i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 szkl cieciorki
  • 3/4 szkl tahiny 
  • 1/4 szkl oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki 
  • sól  

Sposób wykonania:

  1. Cieciorkę odsączyć z zalewy.
    Wrzucić ją do blendera.
    Następnie czosnek obrać ze skórki i wrzucić do cieciorki.
    Dodać jeszcze pastę tahiny oraz kumin.
    Polać całość oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
    Dodać jeszcze sól do smaku i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.
    Wówczas przełożyć ją do miseczki.
    Można skropić jeszcze oliwą z oliwek i oprószyć wędzoną papryką. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *