Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka cz. I

Papryka jest warzywem o jadalnych owocach, należącym do rodziny psiankowatych. Kariera rozpoczęła się wraz z odkryciem Indii Zachodnich przez Kolumba – przywiózł on paprykę do Europy, gdzie szybko znalazła swoich wielbicieli i zaczęto ją uprawiać. Pierwotnie, papryka rosła w Boliwii, Brazylii, była uprawiana już 2500 lat p.n.e. w Peru. Papryka nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, pikantności. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na części. Znanych jest około 200 odmian o różnym kształcie, rozmiarach i barwie. Papryka zawiera bardzo dużo witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz związków mineralnych (potasu, wapnia, żelaza, magnezu). Spożywana jest na surowo, w postaci surówek, jako dodatek do sałatek i potraw warzywnych oraz faszerowana, pieczona lub duszona, także marynowana. Używana do produkcji keczupu i innych sosów oraz do przyprawiania sera. Wysuszona i zmielona ma zastosowanie jako przyprawa. Wiem że napisać o papryce jej gatunkach i odmianach można by książkę. Ja w kilku słowach postaram się przedstawić jej najpopularniejsze odmiany.

Papryka Anaheim – długość ok. 15-25 cm, szerokość 5 cm; duża papryka w kolorach od jasno- do ciemnozielonego i w czerwonym Stosowana do zup, gulaszu, sals, Nadaje się do zarówno do mrożenia jak i marynowania.

Papryka Banana – słodka; długość 8-15 cm . Stosowana do sałatek, sals, makaronów, oraz pieczenia mięs. Wszystkie odmiany mogą być mrożone.

Papryka Bell – długość ok.8 cm, szerokość ok. 5 cm; papryka w kształcie dzwonka o zielonym, żółtym, pomarańczowym lub czerwonym kolorze Stosowana do sałatek, sals, makaronów, faszerowania np. mięsem oraz pieczenia. Wszystkie odmiany mogą być mrożone.

Papryka Cascabel odmiana Chilli, obłego kształtu, osiągająca około 3 cm. Najczęściej używa się jej w postaci suszonej, stąd wzięła się jej nazwa. Jeśli potrzaśniemy ususzonym strąkiem, usłyszymy coś na kształt grzechotki, Cascabel to z hiszpańskiego grzechotnik. Ta odmiana Chilli nie jest szczególnie ostra.

Papryka Cayenne – długość ok. 7-18 cm, szerokość ok. 1-1,5 cm; długa i smukła, czerwona chili z ostrym końcem w kolorze od zieleni do jasnej czerwieni. Stosowana w postaci surowej i suszonej – do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana – stosowana jako przyprawa. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz pizzą. Stosowana także jako element dekoracyjny potraw.

Papryka Cherry – długość: ok. 2-2,5 cm, szerokość ok. 3-4 cm; mała, okrągła i gładka papryka o jasno czerwonym kolorze Stosowana do sałatek, marmolad oraz jako dekoracja.

Papryka Chilaca – długość ok. 15 cm, szerokość 3-4 cm; wydłużona brązowo- czarna papryka o nieregularnej powierzchni. Stosowana jako puree do sosów, w postaci krążków do ozdabiania potraw, w całości jest faszerowana. Jej smak dobrze komponuje się z owocami morza, grzybami i daniami z fasoli.

Papryka Chiltepin – długość ok. 0,5 – 1 cm; owalna, lekko wydłużona czerwona papryka, kształtem i rozmiarem zbliżona do wiśni. Stosowana do sals, sosów, zup i dań z fasolą; nadaje się także do marynowania

Papryka Cubanelle – długość 2,5 4 cm owalna, głęboko czerwona, słodka papryka. Stosowana do sałatek, sals, makaronów, oraz pieczenia. Wszystkie odmiany mogą być mrożone.

Papryka Datil – długość ok. 5 cm, szerokość ok.2 cm; wydłużona, pomarszczona z zaostrzonym końcem, o kolorze od zielonożółtego do intensywnie żółtego; kształtem przypomina małego daktyla. Stosowana do sals, sosów. Używana głównie w postaci niedojrzałej, gdyż w pełni dojrzała, przydatna do spożycia jest tylko przez ok. 2-3 dni

cdn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *