A teraz przepis na kawałek pysznego mięsa. Czyli pomysł jak przygotować pałki z kurczaka. Lista zakupów: pałki z kurczaka, miód, sos sojowy, czosnek i ocet balsamiczny.
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pałki z kurczaka dokładnie umyć.Następnie do miski przełożyć miód.Dodać do niego olej rzepakowy, sos sojowy i ocet balsamiczny.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić zioła prowansalskie oraz tymianek.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Marynować przez kilka godzin.Po tym czasie wstawić pałki do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 4