Przepis dla miłośników owoców morza. Tym razem kalmary w roli głównej. Do wykonania przepisu potrzebujesz: kalmarów, mąki, piwa i przypraw.
Składniki:
- 500 g mrożonych sparzonych kalmarów
- 150 g mąki
- 1 szkl jasnego piwa
- 2 białka jaj
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.Następnie do miski wlać piwo.Dodać do niego mąkę, sok z cytryny i oliwę z oliwek.Dokładnie wymieszać.Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.W powstałym cieście zanurzać kalmary.Smażyć je na patelni w głębokim oleju, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Liczba porcji: 4