Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w cieście Kasi

Przepis dla miłośników owoców morza. Tym razem kalmary w roli głównej. Do wykonania przepisu potrzebujesz: kalmarów, mąki, piwa i przypraw. 
 

Składniki:

  • 500 g mrożonych sparzonych kalmarów
  • 150 g mąki
  • 1 szkl jasnego piwa
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.
    Następnie do miski wlać piwo.
    Dodać do niego mąkę, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
    Dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    W powstałym cieście zanurzać kalmary.
    Smażyć je na patelni w głębokim oleju, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *