Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- sól
- 1 makrela wędzona
- natka pietruszki
- czosnek i imbir mielony
- olej
Sposób przyrządzenia:
Przygotować ciasto: zagotować wodę ze szczyptą soli i rozpuścić w niej masło. Do wody z masłem wsypać mąkę , szybko ucierać i podgrzewać na małym ogniu starannie mieszając łyżką , aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć garnek z ognia i wystudzić. Do ciasta wbijać po jednym jajku i mieszać mikserem na małych obrotach. Makrelę obrać z ości, rozdrobnić i dodać do ostudzonego ciasta wraz z przyprawami i drobniutko posiekaną natka pietruszki. Wymieszać. Łyżką nabierać masę i kłaść ją na gorący olej. Smażyć na głębokim tłuszczu tak jak pączki. Pączki doskonale nadają się do leczo, warzyw i ryby po grecku.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad.