Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pączki z makreli

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 makrela wędzona
  • natka pietruszki
  • czosnek i imbir mielony
  • olej


Sposób przyrządzenia:

Przygotować ciasto: zagotować wodę ze szczyptą soli i rozpuścić w niej masło. Do wody z masłem wsypać mąkę , szybko ucierać i podgrzewać na małym ogniu starannie mieszając łyżką , aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć garnek z ognia i wystudzić. Do ciasta wbijać po jednym jajku i mieszać mikserem na małych obrotach. Makrelę obrać z ości, rozdrobnić i dodać do ostudzonego ciasta wraz z przyprawami i drobniutko posiekaną natka pietruszki. Wymieszać. Łyżką nabierać masę i kłaść ją na gorący olej. Smażyć na głębokim tłuszczu tak jak pączki. Pączki doskonale nadają się do leczo, warzyw i ryby po grecku.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *