Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owocowa jagnięcina z grilla

Składniki:

  • 4 udźce jagnięce
  • 2 łyżki czatni z mango
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 63 ml soku jabłkowego
  • 63 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 główki młodego czosnku, przecięte poziomo na pół
     
    Przyrządzenie:
    – Ponacinać najgrubsze części udźców jagnięcych, aby równo się piekły.
    – Czatni, wyciśnięty czosnek, imbir, sok jabłkowy, wino i oliwę wymieszać w płytkim naczyniu żaroodpornym – szklanym, ceramicznym lum emaliowanym – i wymieszać. Włożyć mięso do zalewy, przykryć i marynować w lodówce przez 2 godziny. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
    – Rozgrzać grilla do średniej temperatury. Wyjąć jagnięcinę z naczynia i położyć na lekko naoliwiony grill. Dodać główki czosnku i piec, co pewien czas przewracając, przez około 30 minut, do momentu, kiedy jagnięcina i czosnek będą miękkie.

    Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez makowiec

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *