Składniki:
- 4 udźce jagnięce
- 2 łyżki czatni z mango
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 63 ml soku jabłkowego
- 63 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 główki młodego czosnku, przecięte poziomo na pół
Przyrządzenie:
– Ponacinać najgrubsze części udźców jagnięcych, aby równo się piekły.
– Czatni, wyciśnięty czosnek, imbir, sok jabłkowy, wino i oliwę wymieszać w płytkim naczyniu żaroodpornym – szklanym, ceramicznym lum emaliowanym – i wymieszać. Włożyć mięso do zalewy, przykryć i marynować w lodówce przez 2 godziny. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
– Rozgrzać grilla do średniej temperatury. Wyjąć jagnięcinę z naczynia i położyć na lekko naoliwiony grill. Dodać główki czosnku i piec, co pewien czas przewracając, przez około 30 minut, do momentu, kiedy jagnięcina i czosnek będą miękkie.Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez makowiec