Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostre skrzydełka Ewy

A teraz przepis dla miłośników ostrych smaków. Czyli pomysł Ewy na ostre skrzydełka. Przepis zawiera: skrzydełka, ostrą paprykę, chilii, ocet balsamiczny, miód. 
 

Składniki:

  • ½ kg skrzydełek 
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilii 
  • 4 szczypty kolorowego pieprzu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • sól
 

Sposób wykonania:

  1. Skrzydełka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki przelać olej, ocet balsamiczny oraz miód.
    Dodać granulowany czosnek, ostrą papryczkę, chilii.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć skrzydełka.
    Odstawić je na około 1 godziny.
    Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *