A teraz przepis dla miłośników ostrych smaków. Czyli pomysł Ewy na ostre skrzydełka. Przepis zawiera: skrzydełka, ostrą paprykę, chilii, ocet balsamiczny, miód.
Składniki:
- ½ kg skrzydełek
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilii
- 4 szczypty kolorowego pieprzu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu płynnego
- sól
Sposób wykonania:
-
Skrzydełka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miseczki przelać olej, ocet balsamiczny oraz miód.Dodać granulowany czosnek, ostrą papryczkę, chilii.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć skrzydełka.Odstawić je na około 1 godziny.Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 4