Wypróbuj przepis na przepyszne szaszłyki z wieprzowiny. Do ich wykonania potrzebujesz: łopatki wieprzowej, musztardy, oliwy z oliwek i czosnku.
Składniki:
- ½ kg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1 cytryny
- skórka z 2 cytryn
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w dużą kostkę.Obraną cebule posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać skórkę z cytryny i musztardę.Wlać oliwę oraz sok z cytryny.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na około 3 godziny.Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4