Składniki na 4 porcje:
• 6 jajek
• 150 ml wody mineralnej
• 250 ml mleka
• 30dag mąki
• 15 dag mrożonego groszku
• puszka kukurydzy
• 1 duża papryka
• 12 dag szynki gotowanej
• 20 dag pieczarek
• po 4 łyżeczki masła i gęstej śmietany,
• koperek
Wykonanie:
Jajka dokładnie roztrzepać z mlekiem i wodą mineralną. Dosypać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Rozmrozić groszek, osączyć kukurydzę.
Paprykę i szynkę pokrój w kosteczkę. Oczyścić pieczarki ,pociąć w plasterki. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła, na nim przez trzy minuty smażyć 1/4 pieczarek. Dodać po 1/4 pozostałych składników.
Oprószyć solą i pieprzem. Zalać 1/4 ciasta naleśnikowego i smażyć 5 min. na wolnym ogniu. Obrócić i dalej smażyć z drugiej strony jeszcze 5 min. W ten sposób usmażyć pozostałe trzy naleśniki. Podać je ze śmietanowym kleksem.
Posypać posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO ŻYCZY SARA !!!!!