Na dworze coraz cieplej, więc na obiad idealnie sprawdzą się chłodniki. Tym razem przepis na ogórkowy chłodnik. Do jego wykonania potrzebujesz: ogórków gruntowych, kefiru, jogurtu, koperku.
Składniki:
- 8 ogórków gruntowych
- 1 szkl jogurtu naturalnego
- 1 szkl kefiru
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do miski przelać kefir oraz jogurt naturalny, wymieszać.Wrzucić ogórki.Następnie dodać drobno posiekany koperek i szczypiorek.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić przed podaniem.Na koniec można udekorować plasterkami ogórka.
Liczba porcji: 4