Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ogórkowy chłodnik na upalne dni Hani

Na dworze coraz cieplej, więc na obiad idealnie sprawdzą się chłodniki. Tym razem przepis na ogórkowy chłodnik. Do jego wykonania potrzebujesz: ogórków gruntowych, kefiru, jogurtu, koperku. 
 

Składniki:

  • 8 ogórków gruntowych
  • 1 szkl jogurtu naturalnego 
  • 1 szkl kefiru
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
    Do miski przelać kefir oraz jogurt naturalny, wymieszać.
    Wrzucić ogórki.
    Następnie dodać drobno posiekany koperek i szczypiorek.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić przed podaniem.
    Na koniec można udekorować plasterkami ogórka.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *