Najlepsze przepisy na potrawy z grilla. Tym razem żeberka w roli głównej. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: żeberek wieprzowych, miodu, ketchupu, oleju.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miseczki przełożyć miód, musztardę, ketchup i olej.Całość dokładnie wymieszać.Dodać jeszcze słodką paprykę oraz majeranek.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je na całą noc do lodówki.Następnego dnia można je upiec w piekarniku (190 stopni około 1,5 godziny) lub usmażyć na rozgrzanym ruszcie.
Liczba porcji: 4