Składniki:
- 5 ogórków
- 100 g mielonego mięsa
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka tłuszczu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka koperku
- łyżka mąki
- ½ szkl. śmietany
- mały przecier pomidorowy
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Ryż ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i przełożyć do mięsa.
W między czasie posiekana cebulę zeszklic na rozgrzanym oleju i również dodać do mięsa razem z posiekanym koperkiem.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie ogórki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich miąższ.
Napełnić je mięsnym farszem po czym ułożyć rondelku , podlać 1 szkl. wody i wrzucić kawałek margaryny.
Dusić na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i zagęścić so śmietaną połączoną z mąką.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.