Składniki:
- 1 ½ szkl. nasion nikli indyjskiej namoczonej przez noc w wodzie
- 1 łyżka oliwy
- 1 żółta cebula
- 1/3 zielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
- Nasiona zalać 4 szkl. wody i gotować ok. 1 godzinę do zupełnej miękkości.
W między czasie na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, paprykę, czosnek, liście laurowe, tymianek, sól oraz pieprz.
Wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut, wówczas dodać pokrojonego pomidora i pogotować jeszcze około 2 minut.
Następnie warzywa wymieszać z nasionami nikli i trzymać jeszcze na ogniu około 45 minut.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Joannę Cieślik