Składniki:
Ciasto:
- 1 1/3 szklanki mąki (25 dag)
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki margaryny (4 dag)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 35 dag mieszanego mięsa mielonego
- 15 dag pieczarek
- 1 puszka pomidorów bez skórki (850 ml)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki oleju
- słodka papryka sól, pieprz
Sos:
- 10 dag żółtego sera gouda
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła lub margaryny (4 dag)
- 2 łyżki mąki (2 dag)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki rosołu (instant)
- 1/2 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: mąkę i mleko dokładnie rozrobić z jakami i solą. Tłuszcz rozgrzewać porcjami na patelni i usmażyć kolejno 4 naleśniki na złocisty kolor. Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Nadzienie: pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim mielone mięso, dodać grzyby oraz dymkę. Całość smażyć 3-5 minut. Pomidory rozdrobnić w puszce, kukurydzę osaczyć. Pomidory i kukurydze dodać do mięsa, dusić ok. 15 min. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. 4 Sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym tłuszczu, oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem oraz mlekiem. Nieustannie mieszając dusić ok. 5 min na małym ogniu. Żółty ser utrzeć, 2/3 wsypać do sosu, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulony, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy, polać sosem i posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 min w temp. 200 stopni. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać i posypać nią gotowe danie.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Karolina (Nina)