Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z serem i wędzonym łososiem

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Farsz:

  • 50 dkg twarogu
  • 10 dkg pokrojonego drobno wędzonego łososia
  • 2 pokrojone drobno cebulki dymki
  • ½ łyżeczki soku cytrynowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Na każdym naleśniku przygotowany farsz i zwinąć w rulon.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *