Składniki:
- 20 dag mąki
- 250 ml jasnego piwa
- 40 dag śmietany 12%
- 4 jajka
- sól
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 80 dag truskawek
- 8 łyżek ajerkoniaku
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Mąkę połączyć z 3 łyżkami śmietany, piwem, jajkami, olejem, cukrem oraz solą.
Odstawić na 30 minut.
W między czasie oczyścić truskawki i pokroić je na mniejsze kawałki po czym rozgnieść je widelcem tak jak na ciapę gapę.
Dodać 3 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru pudru oraz ajerkoniak.
Dokładnie wymieszać.
Z wcześniej przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.
Posmarować je truskawkową masą, złożyć, posmarować masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.