Składniki:
- Bita śmietana:
-
- śmietana kremówka 36%
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy do smaku
-
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- sól do smaku
-
- 25 dkg twarogu śmietankowego
- 5 dkg rodzynek
- skórka otarta z połowy cytryny
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka jaj
Ciasto:
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Żółtka utrzeć na gładką masę z cukrem, dodać twaróg, rodzynki, skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Śmietanę mocno schłodzić, ubić na sztywną masę dodając stopniowo pozostałe składniki.
Tak przygotowany twaróg układać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Przed podaniem polać polewą jagodową.