Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kulebiak z łososiem i podgrzybkami

Ciasto:

  • 1i ¾ szklanki maki
  • ok.1/2 szklanki mleka
  • 30 g drożdży świeżych lub 1i1/2 łyżeczki instant
  • 50 g tłuszczu
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • 60 dkg smażonego łososia
  • 10 dkg podgrzybków
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 10 dkg ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • posiekany koperek


Sposób przyrządzenia:
Wyrabiamy ciasto: drożdże świeże zalać ciepłym mlekiem, dodać trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Dodać jajo, resztę mąki , wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i nadal wyrabiać. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 1 godziny a następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękoma na prostokątny płat o wymiarach 40 x 40 cm, wyrównać powierzchnię wałkiem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odciąć trzony grzybów, kapelusze posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i po kilku minutach grzyby. Smażyć mieszając 5 minut. Łososia rozdrobnić. W misce wymieszać łososia, grzyby, cebulę, rozdrobni0one jajka, ryż, koperek, sok z cytryny, przyprawić
Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć, zlepić brzegi ciasta posmarowane białkiem lub wodą. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajem i nakłuć widelcem w kilku miejscach dość głęboko. Upiec na złoty kolor, w średnio nagrzanym piekarniku (160-180°C). Podawać na gorąco

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *