Składniki:
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (ciepłej)
- 3 łyżki oleju lub stopionego masła
- 4 dag tłuszczu do smażenia
- 1/2 łyżeczki cukru , sól
Nadzienie mięsne:
- 25-30 dag mięsa gotowanego
- 1 łyżka zielonej natki
- cebula, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Żółtka jajek wymieszać z mlekiem, dodać sól, cukier i przesianą mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 10-20 min., a następnie dodać ciepłą wodę, stopione masło lub olej i jeszcze wymieszać. Przed samym smażeniem dodać do ciasta ubitą pianę z białek. Smażyć natłuszczając patelnię. Z tej ilości ciasta przy smażeniu na patelni o średnicy 17 cm. otrzymuje się 15-16 naleśników.
Można podawać z nadzieniem owocowym np. truskawki lub inne owoce sezonowe , a także z nadzieniem mięsnym:
Wykonanie nadzienia mięsnego:
Gotowane mięso zmielić w maszynce. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć i dodać mięso, mięso osolić, popieprzyć, posypać natką pietruszki i wymieszać. Mięso można skropić przyprawą do zup w płynie. Jeśli mięso jest zbyt suche, rozsypuje się można dodać kilka łyżek rosołu, mleka lub śmietany. Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w rulony lub składać w książeczkę i podsmażyć.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter