Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik kokosowy Wioli

 Składniki ciasta:

  • 20 dag mąki
  • 7,5 dag cukru
  • 6,5 dag masła
  • 1  jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Składniki masy serowej:

  • 1 kg sera białego
  • 30 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 l. mleka
  • 4 łyżki oleju

Składniki masy kokosowej:

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 20 dag wiórków kokosowych (zamiast wiórków można wsypać 1 kisiel)

Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto posiekać nożem na jednolitą masę. cukier puder zetrzeć z żółtkami i olejem, dodając po łyżce zmielonego sera. Wlać budyń rozpuszczony w mleku, ucierać (budyń wsypać do naczynia i zalać mlekiem tak, aby po zalaniu było 1/2 l.) Blachę wyłożyć ciastem, wierzch posmarować masą serową i kokosową (białka ubić z 6 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki, dodać wiórki i wszystko wymieszać). Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C.
Przepis nadesłała na ” Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *