Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki bawarskie z bitą śmietaną

Składniki:

 

  • ½ szkl. mleka

 

  • kostka cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • masło do smażenia
  • bita śmietana

 

 

Sposób wykonania:
Do mleka wrzucić skórkę z cytryny i kostkę cukru po czym zagotować, wówczas zdjąć z ognia i dodać mąkę oraz sól.
Gdy składniki się połączą odstawić do ostygnięcia po czym dodać żółtka oraz sok z cytryny.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym maśle.
Przed podaniem posmarować naleśniki bitą śmietaną i złożyć w trójkąty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *