Składniki:
- 50 dag wędzonego łososia
- sól
- 1 cebula
- 1 goździk
- 2 ziarna pieprz
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 białka
Sposób wykonania:
- Cebulę pokroić po czym zalać ją szklanką wody, dodać jeszcze ziele, pieprz, sól oraz goździki.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut..
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, aż połowa płyny wyparuje, wówczas go przecedzić i zalać żelatynę namoczoną w winie.
Doprowadzić do wrzenia i zdjąć do ostygnięcia.
Następnie rybę zmiksować razem ze śmietaną i majonezem.
Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodać do niej połowę galarety, wymieszać i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przełożyć do foremek a gdy zastygnie polać resztą galarety i odstawić do stężenia.