Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kaprów
- 6 liści bazylii
- 450g makaronu motylki
- 60 g mozzarelli
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć czosnek po czym dodać paprykę oraz pomidory przekrojone na połówki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, trzymać na ogniu ok. 10 minut pod przykryciem.
Po tym czasie dodać kapary oraz bazylię gotować jeszcze ok. 5 minut.
W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie po czym go odcedzić i dodać do makaronu razem z mozzarellą pokrojoną w kostkę.
Całość delikatnie przemieszać.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Weronika