Składniki:
-
- 1 kg grubych żeberek wieprzowych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kilka kropli octu balsamicznego, łyżeczkę oliwy, czosnek, sól, pieprz i rozmaryn dokładnie rozetrzeć na pastę. Cały płat żeberek natrzeć pastą, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 6 godzin. Wymieszać oliwę z miodem i resztą octu balsamicznego. Za pomocą pędzelka rozsmarować z obu stron mieszankę na płacie żeberek. Grilować na mocno nagrzanym grillu przez około 1, 5 godziny obracając i smarując mieszanka miodu, octu i oliwy. Podając pokroić na porcję po 2, 3 żeberka.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Marta