Składniki:
- 15 dkg szynki (3 grube plastry)
- 50 dkg makaronu spaghetti
- 50 dkg zielonego groszku
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- garść listków pietruszki
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i po chwili pokrojoną w kostkę szynkę i grubo pokrojone listki pietruszki, dusić razem przez 5 minut mieszając. Dodać odsączony z zalewy zielony groszek, dusić dalsze 10 minut dodając partiami (po pół szklanki ) bulion drobiowy. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron wg przepisu z opakowania, odcedzić, przelać zimną wodą, dodać na patelnię i mieszając podgrzewać przez około 3 minuty.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Marta