Składniki:
- 40 dkg makaronu spaghetti
- 15 dkg boczku, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
- 5 dkg tartego żółtego sera (Pecorino)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 3 żółtka jajek
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 średnia cebula pokrojone w cienkie plasterki
Sposób przyrządzenia:
Do dużej miski wlewamy jajko i 3 żółtka, dodawać stopniowo utarty żółty ser (cześć można pozostawić do posypania gotowej potrawy) cały czas mieszając, dodać pieprz, wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w słupki boczek, zrumienić, wyjąć łyżka cedzakową, odłożyć na talerz. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać cebulę, zeszklić, podlać winem, zredukować, dołożyć przyrumieniony boczek, wymieszać, odstawić. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać do sosu na patelni, podgrzewać przez trzy minuty mieszając. Do gorącego już makaronu, cały czas mieszając wlewać cienką strużką masę serowo jajeczną, podgrzewać jeszcze chwilę i podawać. W przepisie celowo pominięto sól, gdyż składniki potrawy są wystarczająco słone.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Marta