Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti caserole

Składniki:

  • 40 dkg makaronu spaghetti
  • 5 dkg masła
  • 2 pokrojone cebule
  • 6 ząbków posiekanego czosnku
  • 2 oczyszczone z nasion i pokrojone zielone papryczki chili
  • ½ szklanki sosu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 pomidorów
  • 20 dkg tartego żółtego sera


Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, dobrze przepłukać wodą, odstawić. W dużym rondlu o grubym dnie roztopić masło, dodać cebulę, lekko zrumienić, dodać czosnek i papryczkę chili. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić drobno. Pokrojone pomidory dodać do rondla, dusić mieszając, po kilku minutach dodać cukier, sos pomidorowy. Stale mieszając gotować aż sos nie będzie gesty, dodać makaron i 15 dkg sera, dokładnie wymieszać. Odpowiednio duże naczynie żaroodporne nasmarować oliwą, przełożyć doń zawartość rondla, posypać pozostałym serem. Zapiec przez około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Marta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *