Składniki:
-
- 2 szklanka cebuli pokrojona w piórka
- ½ szklanki pokrojonej w plasterki marchewki
- 2 łyżki posiekanego selera naciowego
- 14 ząbków drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, może być konserwowa
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać marchew i selera, dusić 5 minut. Do podsmażonych składników wlać bulion i dodać fasolę, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Uwaga: jeśli ktoś lubi może dodać przed fasolą pokrojone w kostki ziemniaki, można tez zupę zagęścić zasmażką.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab
1 comment for “Mocno czosnkowa zupa fasolowa”