Składniki:
- 1,5 dkg udek z kurczaka
Marynata:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 3 obrane, rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 2 łyżeczki soli
- mielony cynamon, pieprz, kminek i kolendra do smaku
- 2 zgniecione goździki
- olej
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osuszyć, ostrym nożem na każdym wykonać kilka nacięć. Składniki marynaty dokładnie zmiksować. W grubej nylonowej torbie umieścić udka, dodać marynatę. Torbę zamknąć lub zawiązać. Odłożyć do lodówki na minimum 8 godzin. W tym czasie torbę kilkakrotnie odwracać. Po tym czasie mięso obsączyć z marynaty, zrosić olejem. Piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku lub na grillu kilkakrotnie obracając.