Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięso jagnięce pieczone z warzywami

Składniki:

  • 1 kg pieczeni jagnięcej
  • 6 bakłażanów
  • 6 ziemniaków
  • 6 pomidorów
  • 3 cebule
  • 10 dkg boczku wędzonego w plastrach
  • posiekana bazylia i natka pietruszki
  • pieprz, sól

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ziołami, odstawić. Bakłażany oczyścić, przekroić wzdłuż na połowę, posolić ułożyć na sicie tak aby wyciekła wytwarzający się sok. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Pomidory przekroić na polówki. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron. Na blasze do pieczenia ułożyć obrumienione mięso, obłożyć przyprawionymi solą i pieprzem warzywami, zrosić olejem. Całość przykryć plastrami boczku. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu aż mięso będzie upieczone tzn. po wbiciu weń widelca wypływający płyn będzie bezbarwny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *