Składniki:
- 5 dużych jajek
- tyle mąki ile waży 5 dużych jajek
- tyle cukru pudru ile waży 5 dużych jajek
- tyle sklarowanego masła ile waży 5 dużych jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szkl. śliwek z cukrowej zalewy
- 1 szkl. płatków migdałowych
- ½ szkl. grubego cukru
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka i cukier waniliowy.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę na zmianę z mąką, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto rozciągnąć i wyłożyć w formie wysmarowanej tłuszczem.
Posypać ciasto płatkami migdałowymi i ułożyć na nim śliwki.
Posypać całość grubym cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30 minut.