Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek ze słodkimi śliwkami

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • tyle mąki ile waży 5 dużych jajek
  • tyle cukru pudru ile waży 5 dużych jajek
  • tyle sklarowanego masła ile waży 5 dużych jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szkl. śliwek z cukrowej zalewy
  • 1 szkl. płatków migdałowych
  • ½ szkl. grubego cukru
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka i cukier waniliowy.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę na zmianę z mąką, delikatnie połączyć.
    Powstałe ciasto rozciągnąć i wyłożyć w formie wysmarowanej tłuszczem.
    Posypać ciasto płatkami migdałowymi i ułożyć na nim śliwki.
    Posypać całość grubym cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *