Składniki:
- 5 dużych jajek
- tyle mąki ile waży 5 dużych jajek
- tyle cukru pudru ile waży 5 dużych jajek
- tyle masła ile waży 5 dużych jajek
- ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej
- 2 lyżki skórki startej ze świeżej pomarańczy
- ¾ szkl. płatków migdałowych
- ½ szkl. rodzynek
- ¾ szkl. grubego kryształu
- tłuszcz do formy
- owoce kandyzowane do dekoracji
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, świeża i smażoną skórkę z pomarańczy oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę.
Całość dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto rozciągnąć i ułożyć na formie wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi , rodzynkami oraz cukrem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
Przed podaniem udekorować owocami kandyzowanymi