Kruche:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa:
- 150 g mleka w proszku
- 370 g cukru
- 0,75 laski wanilii
- 100 g masła
- woda
Sposób wykonania:
Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtko, cukier oraz sól.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto, wówczas owinąć je folią aluminiową i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć go na blachę wysmarowaną masłem.
Ponakłuwać go widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
W między czasie mleko wymieszać z cukrem po czym rozprowadzić je wodą aby powstała konsystencja grochówki.
Następnie dodać jeszcze laskę wanilii i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
Wówczas zdjąć z ognia i ucierać dodając stopniowo miękkie masło.
Powstałą masę wylać na upieczony blat ciasta.