Składniki:
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 6 żółtek
- 50 g drożdży
- cukier waniliowy
- garść rodzynek
- 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Do drożdży dodać trochę ciepłego mleka, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie żółtka razem z solą, cukrem i cukrem waniliowy utrzeć do białości, wówczas dodać mąkę oraz drożdże.
Całość dokładnie wyrobić w trakcie dodając powoli masło.
Powstałe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Na koniec posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.