Składniki:
- 5 dużych jajek
- tyle mąki krupczatki ile waży 5 dużych jajek
- tyle cukru pudru ile waży 5 dużych jajek
- tyle masła ile waży 5 dużych jajek
- 1 szkl. rodzynek
- łyżka skórki z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- 1 szkl. płatków migdałach
- 2 łyżki grubego cukru
- tłuszcz do formy
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremowej
- łyżka rumu
Sposób wykonania:
- Jajka ubić razem z cukrem po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo sok oraz skórkę z cytryny.
Natomiast masło utrzeć na puch i stopniowo do niego dodawać jajka oraz mąkę,
Pod koniec dodać jeszcze rodzynki.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40minut.
W między czasie czekoladę razem ze śmietanką roztopić w kąpieli wodnej po czym wymieszać z rumem.
Powstała polewa polać ciasto po upieczeniu.
I gdy jeszcze nie zastygnie posypać płatkami migdałowymi.