Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek oblany polewą i posypany migdałami

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • tyle mąki krupczatki ile waży 5 dużych jajek
  • tyle cukru pudru ile waży 5 dużych jajek
  • tyle masła ile waży 5 dużych jajek
  • 1 szkl. rodzynek
  • łyżka skórki z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. płatków migdałach
  • 2 łyżki grubego cukru
  • tłuszcz do formy
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • łyżka rumu

Sposób wykonania:

  1. Jajka ubić razem z cukrem po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo sok oraz skórkę z cytryny.
    Natomiast masło utrzeć na puch i stopniowo do niego dodawać jajka oraz mąkę,
    Pod koniec dodać jeszcze rodzynki.
    Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40minut.
    W między czasie czekoladę razem ze śmietanką roztopić w kąpieli wodnej po czym wymieszać z rumem.
    Powstała polewa polać ciasto po upieczeniu.
    I gdy jeszcze nie zastygnie posypać płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *