Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna babka teściowej

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 6 dag drożdży
  • ½ szkl. posiekanych migdałów
  • 1 szkl. mleka
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. sklarowanego masła
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:
Ciepłe mleko wymieszać z łyżeczką mąki, cukru oraz pokruszonymi drożdżami .
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wówczas drożdżowy rozczyn wlać do mąki.
Dodać jeszcze migdały, cukier waniliowy, sól oraz ubite żółtka.
Całość dokładnie wyrabiać.
Po około 8 minutach dodać płynne i ciepłe masło.
Jeszcze raz wymieszać  i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto powidło swoją objętość.
Wówczas wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *