Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 6 żółtek
- 6 dag drożdży
- ½ szkl. posiekanych migdałów
- 1 szkl. mleka
- ¾ szkl. cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/3 szkl. sklarowanego masła
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Ciepłe mleko wymieszać z łyżeczką mąki, cukru oraz pokruszonymi drożdżami .
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wówczas drożdżowy rozczyn wlać do mąki.
Dodać jeszcze migdały, cukier waniliowy, sól oraz ubite żółtka.
Całość dokładnie wyrabiać.
Po około 8 minutach dodać płynne i ciepłe masło.
Jeszcze raz wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto powidło swoją objętość.
Wówczas wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.