Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka śliwkowo-migdałowa

Składniki:

  • •1 ½ szkl mąki tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru pudru do białek
  • łyżeczka cukru pudru do migdałów
  • ½ kostki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • tłuszcz do formy
  • pokruszone biszkopty
  • 12 śliwek węgierek
  • 12 migdałów

    Sposób wykonania:

    Białka ubić razem z cukrem na sztywną pianę.
    Natomiast masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku a potem dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
    Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek, delikatnie połączyć.
    Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej pokruszonymi biszkoptami.
    Następnie śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po jednym sparzonym wrzątkiem migdale posypanym cukrem pudrem.
    Wbić śliwki delikatnie w ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *