Składniki:
- •1 ½ szkl mąki tortowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru pudru do białek
- łyżeczka cukru pudru do migdałów
- ½ kostki masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- tłuszcz do formy
- pokruszone biszkopty
- 12 śliwek węgierek
- 12 migdałów
Sposób wykonania:
Białka ubić razem z cukrem na sztywną pianę.
Natomiast masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku a potem dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek, delikatnie połączyć.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej pokruszonymi biszkoptami.
Następnie śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po jednym sparzonym wrzątkiem migdale posypanym cukrem pudrem.
Wbić śliwki delikatnie w ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.