Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag migdałów
- skórka otarta z cytryny
- aromat migdałowy
- bułka tarta
Sposób wykonania:
M– MASŁO utrzeć w naczyniu na puszystą masę, nie dodawać margaryny czasem!
A– AROMAT migdałowy wlać do owej masy, aby pięknie pachniały nasze rarytasy.
Z– Zaraz do masy dodajemy proszek do pieczenia i szklankę cukru do osłodzenia.
U– UTRZEĆ żółtka i jajko z cukrem i śmietaną, bo uzyskać konsystencję idealnie wymieszaną. Złączyć je z masłem i mąką, po czym wszystko razem wymieszać dokładnie, aby wszelkie grudki rozetrzeć ładnie.
R– ROZŁOŻYĆ całość na blachę tłuszczem wysmarowaną i tartą bułką posypaną.
E– EMULSJĄ z rozkłóconego żółtka wierzch posmarować i pokrojonymi w plastry migdałami całość udekorować. 30 min. w temperaturze 150’ C ciasto pieczemy po czym z piekarnika mazurka wyjmujemy.
K– KOŃCOWY EFEKT – piękny mazurek, skąpany w dużej ilości skórki z cytryny i migdałowych wiórek.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Rogozik