Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek Marzeny

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag migdałów
  • skórka otarta z cytryny
  • aromat migdałowy
  • bułka tarta

    Sposób wykonania:

    M– MASŁO utrzeć w naczyniu na puszystą masę, nie dodawać margaryny czasem!

    A– AROMAT migdałowy wlać do owej masy, aby pięknie pachniały nasze rarytasy.

    Z– Zaraz do masy dodajemy proszek do pieczenia i szklankę cukru do osłodzenia.

    U– UTRZEĆ żółtka i jajko z cukrem i śmietaną, bo uzyskać konsystencję idealnie wymieszaną. Złączyć je z masłem i mąką, po czym wszystko razem wymieszać dokładnie, aby wszelkie grudki rozetrzeć ładnie.

    R– ROZŁOŻYĆ całość na blachę tłuszczem wysmarowaną i tartą bułką posypaną.

    E– EMULSJĄ z rozkłóconego żółtka wierzch posmarować i pokrojonymi w plastry migdałami całość udekorować. 30 min. w temperaturze 150’ C ciasto pieczemy po czym z piekarnika mazurka wyjmujemy.

    K– KOŃCOWY EFEKT – piękny mazurek, skąpany w dużej ilości skórki z cytryny i migdałowych wiórek.

                                                                       
    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Rogozik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *