Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane buraki Renaty

Poznaj sekret przepysznych przepisów na przetwory domowe. Marynowane buraki Renaty. Lista zakupów: buraki, kminek, czosnek, ocet winny, ziele angielskie i liście laurowe.  
 

Składniki:

  • 1 kg małych buraków
  • 1 1/2 szklanki białego octu winnego 
  • 3 szkl wody
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżeczki kminku
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego

Sposób wykonania:

  1. Buraki dokładnie oczyścić po czym przełożyć je do garnka.
    Zalać lekko osoloną wodą i gotować na małym ogniu.
    Gotować do momentu, aż buraki będą jeszcze na wpół twarde.
    Wówczas je odcedzić, a gdy ostygną obrać ze skórki i pokroić na półplasterki.
    Następnie do garnka wlać wodę i ocet.
    Dodać do nich obrane ząbki czosnku, cukier oraz sól.
    Wrzucić jeszcze kminek, listki laurowe i ziela angielskie.
    Całość wymieszać i zagotować.
    W między czasie buraki przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
    Zalać je wrzącą marynatą.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *