Poznaj sekret przepysznych przepisów na przetwory domowe. Marynowane buraki Renaty. Lista zakupów: buraki, kminek, czosnek, ocet winny, ziele angielskie i liście laurowe.
Składniki:
- 1 kg małych buraków
- 1 1/2 szklanki białego octu winnego
- 3 szkl wody
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżeczki kminku
- 4 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
Sposób wykonania:
-
Buraki dokładnie oczyścić po czym przełożyć je do garnka.Zalać lekko osoloną wodą i gotować na małym ogniu.Gotować do momentu, aż buraki będą jeszcze na wpół twarde.Wówczas je odcedzić, a gdy ostygną obrać ze skórki i pokroić na półplasterki.Następnie do garnka wlać wodę i ocet.Dodać do nich obrane ząbki czosnku, cukier oraz sól.Wrzucić jeszcze kminek, listki laurowe i ziela angielskie.Całość wymieszać i zagotować.W między czasie buraki przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.Zalać je wrzącą marynatą.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Liczba porcji: 4