Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Herbaciane ciasteczka Celiny

Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na ciasteczka. Dziś przepis na herbaciane ciasteczka Celiny, Aby je wykonać potrzebujesz: herbaty migdałowej, mąki, masła, żółtka i skórki z pomarańczy. 
 

Składniki:

  • 1 torebka czarnej herbaty migdałowej
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 60 g cukru brązowego
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • garść pokruszonych płatków migdałowych
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Miękkie masło przełożyć do miski.
    Wsypać do niego cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodać żółtko, płatki migdałowe, herbatę, skórkę z pomarańczy oraz sól.
    Gdy składniki zaczną się łączyć wsypywać stopniowo mąkę.
    Całość dokładnie zagnieść na twarde, jednolite ciasto.
    Gotowe, owinąć w papier do pieczenia i wstawić je do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić  z niego okrągłe ciasteczka.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *