Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na ciasteczka. Dziś przepis na herbaciane ciasteczka Celiny, Aby je wykonać potrzebujesz: herbaty migdałowej, mąki, masła, żółtka i skórki z pomarańczy.
Składniki:
- 1 torebka czarnej herbaty migdałowej
- 170 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 60 g cukru brązowego
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- garść pokruszonych płatków migdałowych
- szczypta soli
Sposób wykonania:
-
Miękkie masło przełożyć do miski.Wsypać do niego cukier i razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodać żółtko, płatki migdałowe, herbatę, skórkę z pomarańczy oraz sól.Gdy składniki zaczną się łączyć wsypywać stopniowo mąkę.Całość dokładnie zagnieść na twarde, jednolite ciasto.Gotowe, owinąć w papier do pieczenia i wstawić je do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić z niego okrągłe ciasteczka.Ułożyć je na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Liczba porcji: 8