Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marmitako z pangi

Składniki:

    • 1 kg grubych filetów z pangi lub łososia
    • 1 kg obranych, pokrojonych w grubą kostkę ziemniaków
    • 2 pokrojone, obrane ze skóry pomidory
    • 1.5 l bulionu warzywnego
    • 2 cebule, obrane i grubo pokrojone
    • 6 obranych, przekrojonych wzdłuż ząbków czosnku
    • 2 pozbawione nasion papryczki chili rozdrobnione
    • 1 liść laurowy
    • sól, pieprz
    • zielenina do dekoracji


    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone filety pokroić w kostkę o boku około 3 cm, mocno schłodzić.  W dużym rondlu ziemniaki zalać wywarem, dodać liść laurowy i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować aż ziemniaki zaczną mięknąć, dodać pomidory, gotować 2 minuty. Dodać cebulę i czosnek, a po kilku minutach schłodzone kawałki ryby. Gotować aż ryba przestanie być szklista, około 10 minut. Posypać zieleniną i podawać. Jeśli ktoś lubi może dodać przed podaniem dobrą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *