Składniki:
- 25 dkg makaronu rurki
- 30 dkg filetów z karpia, płoci, okonia…
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki tartego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ryby przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 1 łyżka oleju, usmażyć na nim ryby , wyłożyć na papierowy ręcznik celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Lekko schłodzone ryby pokruszyć palcami do miseczki. W rondlu rozgrzać pozostałe masło, dodać mąkę, mieszając smażyć chwilkę nie rumieniąc, dodać mleko, wymieszać, podgrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Sos wymieszać z połową tartego sera. Makaron wymieszać z pokruszoną rybą, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Podawać na gorąco.