Składniki:
- 10 dkg makaronu kolanka, rurki…
- 40 dkg grzybów
- 10 dkg boczku wędzonego
- 4 pomidory
- 3 jajka
- ½ szklanki śmietany
- 4 łyżki masła
- 15 dkg tartego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać. Grzyby oczyścić pokroić w plastry, boczek pokroić w słomkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać resztę masła, dodać grzyby, boczek i pomidory, dusić mieszając 5 minut, przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Jajka ubić ze śmietaną, dodać ser, natkę pietruszki, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawić, wymieszać. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy makaronu, na nim grzyby z dodatkami, ponownie makaron. Całość lekko ugnieść dłonią i zalać równomiernie śmietaną z dodatkami. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż powierzchnia zacznie się rumienić. Podawać na gorąco.