Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z grzybami

Składniki:

  • 10 dkg makaronu kolanka, rurki…
  • 40 dkg grzybów
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 4 pomidory
  • 3 jajka
  • ½ szklanki śmietany
  • 4 łyżki masła
  • 15 dkg tartego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać. Grzyby oczyścić pokroić w plastry, boczek pokroić w słomkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę.  W rondlu rozgrzać resztę masła, dodać grzyby, boczek i pomidory, dusić mieszając 5 minut, przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Jajka ubić ze śmietaną, dodać ser, natkę pietruszki, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawić, wymieszać. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy makaronu, na nim grzyby z dodatkami, ponownie makaron. Całość lekko ugnieść dłonią i zalać równomiernie śmietaną z dodatkami. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż powierzchnia zacznie się rumienić. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *