Składniki:
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- sól do smaku
Farsz:
- 1 mała , drobno posiekana cebula
- ½ szklanki drobno pokrojonych grzybów
- 1 oczyszczona, drobno pokrojona cebula
- 1 pokrojony w kostkę pomidor
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki pokruszonego drobno sera feta
- ½ łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać grzyby, paprykę i pomidory, dusić mieszając aż odparuje cały wytwarzający się sos, schłodzić, Dodać ser feta i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Farsz nakładać na przygotowane wcześniej naleśniki, zwinąć w rulon. Na patelni rozgrzać masło, lekko podsmażyć na nim naleśniki i podawać.