Składniki:
- 175 g makaronu z fasoli mung
- 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 450 g mielonego kurczaka
- 450 g bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka sosu choisin
- 2 łyżki sosu z żółtej fasoli
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypiorek
Sposób wykonania;
Makaron zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut.
Po tym czasie odcedzić i pociąć na mniejsze kawałki.
Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekany czosnek oraz por.
Po około 30 sekundach dodać kurczaka i cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Następnie wlać bulion, sos z żółtej fasoli, sos chili oraz sos sojowy.
Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze 4 minuty.
Na koniec dodać makaron oraz olej sezamowy i smażyć ostatnie 5 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.