Składniki:
- 1 opakowanie makaronu kolanka
- 5 parówek
- 1 łyżka smalcu
- 3 średnie cebule
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek oleju
- 20 dkg żółtego utartego ostrego sera
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać, zalać mlekiem na pół godziny, a następnie odcedzić, oprószyć mąką i zrumienić na oliwie na złocisty kolor. Parówki podsmażyć na tłuszczu. Ugotowany makaron, wymieszać ze startym żółtym serem i zrumienioną cebulką, oprószyć pieprzem do smaku wyłożyć na półmisek, obłożyć parówkami i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Podawać z ostrym sosem pomidorowym i ulubionymi surówkami.