Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z szynką, boczkiem z śmietanowym sosem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 25 dkg gotowanej szynki
  • 25 dkg wędzonego boczku
  • 20 dkg żółtego utartego sera
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wymieszać z utartym żółtym serem i pokrojoną w paseczki szynką i boczkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka umyć, wylać ze skorupek, zmiksować, dodać śmietanę. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, zalać przygotowaną mieszanką jajek ze śmietaną. Wierzch polać stopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp 180 stopni C i zapiekać około 30 minut. Gotowe danie wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Dobrze smakuje z dodatkiem keczupu i surówką z porów lub kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *