Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 25 dkg gotowanej szynki
- 25 dkg wędzonego boczku
- 20 dkg żółtego utartego sera
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wymieszać z utartym żółtym serem i pokrojoną w paseczki szynką i boczkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka umyć, wylać ze skorupek, zmiksować, dodać śmietanę. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, zalać przygotowaną mieszanką jajek ze śmietaną. Wierzch polać stopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp 180 stopni C i zapiekać około 30 minut. Gotowe danie wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Dobrze smakuje z dodatkiem keczupu i surówką z porów lub kapusty.