Składniki:
- 1 opakowanie makaronu wstążki
- 10 dkg parówek
- 10 dkg gotowanego mięsa z kurczaka
- 10 dkg gotowanego mięsa wieprzowego
- 25 dkg pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka tartej bułki
- 10 dkg ostrego żółtego sera
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku z rzeżuchą
- sól, pieprz do smaku
- kilka listków Bazyli i szałwii
Sposób przyrządzenia:
Naczynie żaroodporne natłuścić i posypać tartą bułką. Makaron ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, oczyścić i poszatkować. Cebulę obrać, i drobno posiekać, udusić wraz z obranymi oczyszczonymi i posiekanymi pieczarkami z dodatkiem oliwy. Parówki obrać ze skórki i pokroić w kawałki około 1 centymetra. Mięso pokroić w słupki, połączyć z pieczarkami, dodać pastę pomidorową i obrany drobno posiekamy czosnek, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Ugotowany makaron wymieszać z utartym serem i stopionym masłem. W przygotowanym naczyniu ułożyć połowę makaronu, mieszaninę pieczarek i mięsa. Przykryć pozostałym makaronem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C i zapiekać około 30 minut. Gdy potrawa będzie gotowa posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Dobrze smakuje z dodatkiem sosu śmietankowego i ulubionej surówki.