Składniki:
- 1 opakowanie makronu krajanka
- 30 dag pomidorów
- 30 dkg ugotowanego wędzonego boczku
- 7 dkg masła
- listek laurowy
- sól, pieprz do smaku
- szczypta tymianku
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 20 dkg utartego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle na złocisty kolor, dodać pomidory przekrojone na połówki, dusić do objętości dwóch szklanek, dodać listek laurowy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Boczek pokroić w kosteczkę i lekko podrumienić. Makaron wyłożyć na półmisek, wyłożyć boczek, polać sosem pomidorowym i posypać zieloną natką pietruszki i utartym żółtym