Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron wstążki w sosie cytrynowym

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 6 listków szałwii
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml bulionu
  • 400 g makaronu wstążki
  • sól
  • 125 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • pieprz
  • plasterki cytryny

Sposób wykonania:

  1. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    Następnie listki szałwii wrzucić na 3 minuty na rozgrzaną oliwę, wówczas je wyjąć a do oliwy dodać mąkę, 4 łyżki soku z cytryny, połowę skórki z cytryny, mleko oraz bulion.
    Całość dokładnie wymieszać po czym trzymać na ogniu około 10 minut.
    W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
    Po 10 minutach do sosu dodać jeszcze żółtka roztrzepane ze śmietaną.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym zdjąć z ognia.
    Odcedzony makaron polać sosem i udekorować plasterkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *