Składniki:
- 1 cytryna
- 6 listków szałwii
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml bulionu
- 400 g makaronu wstążki
- sól
- 125 ml śmietany
- 2 żółtka
- pieprz
- plasterki cytryny
Sposób wykonania:
- Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Następnie listki szałwii wrzucić na 3 minuty na rozgrzaną oliwę, wówczas je wyjąć a do oliwy dodać mąkę, 4 łyżki soku z cytryny, połowę skórki z cytryny, mleko oraz bulion.
Całość dokładnie wymieszać po czym trzymać na ogniu około 10 minut.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Po 10 minutach do sosu dodać jeszcze żółtka roztrzepane ze śmietaną.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym zdjąć z ognia.
Odcedzony makaron polać sosem i udekorować plasterkami cytryny.